Handel brengt naast veel luxe en welvaart ook steeds grotere negatieve effecten met zich mee. Denk daarbij aan grootschalige ontbossing, kinderarbeid, arbeiders die tegen mensonterende omstandigheden moeten werken of mensenrechten die geschonden worden bij grootschalige projecten van westerse landen.

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt er rekening gehouden met de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Dit is belangrijk omdat wij rentmeesters zijn van deze aarde en zorg dragen voor deze schepping. Wij moeten als consumenten daarom stilstaan bij de impact die onze keuzes hebben voor onze naaste en het klimaat en moeten ook bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen voor onze producten.

Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven om vorm te geven aan dit maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid kan hier wel een handje bij helpen, bijvoorbeeld bij het maken en vastleggen van onderlinge afspraken of door transparantie te vragen. Tegelijkertijd moet de overheid ook de concurrentiepositie van bedrijven niet uit het oog verliezen. Om ervoor te zorgen dat de wetgeving op dit gebied goed en effectief is, moet deze wetgeving zoveel mogelijk op Europees niveau worden vastgesteld. Als er echter op Europees niveau geen vooruitgang wordt geboekt, moet op nationaal niveau verantwoordelijkheid worden genomen. Dat kan door middel van IMVO-wetgeving, waarover SGP-jongeren een statement heeft geschreven.