SGP-jongeren is voorstander van een vliegbelasting. Jarenlang is de hele luchtvaartsector op basis van oude afspraken vrijgesteld geweest van belastingheffing. Nederland heeft recent weer een vliegbelasting ingevoerd. Deze belasting moet als financiële prikkel vliegen meer ontmoedigen vanwege de negatieve impact van de luchtvaart op het klimaat. Het is goed dat deze er nu is.

Wat SGP-jongeren betreft wordt in de huidige vliegbelasting een forfaitair stelsel ingevoerd, waarbij kortere, met name binnen-Europese vluchten zwaarder worden belast dan lange, intercontinentale vluchten. Dat is met name belangrijk om het concurrentievoordeel ten opzichte van treinreizen weg te nemen. Het is niet de bedoeling dat vervuilende vliegreizen regelmatig goedkoper zijn dan schone treinreizen. Ook bestaat voor de regionale vluchten met de trein een prima alternatief, terwijl dit niet beschikbaar is voor intercontinentale vluchten. Bovendien stoten de korte vluchten relatief gezien veel meer CO2 uit dan lange vluchten.

Voor hogere effectiviteit van de vliegbelasting pleit SGP-jongeren voor de noodzaak van meer en betere Europese afspraken over tarieven. Dit maakt het makkelijker voor lidstaten om hogere tarieven in te voeren, en voorkomt prijzenoorlogen tussen Europese luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Zo kan de EU ook een economisch machtsblok vormen tegen landen die geen voorstander zijn van een dergelijke belasting.

Naast de vliegbelasting is SGP-jongeren ook voor het beëindigen van de accijns- en btw-vrijstellingen op kerosine en vliegtickets. De bestaande internationale afspraken hierover zijn achterhaald en moeten ontbonden worden. Ook dit moet op Europees niveau geregeld worden om te voorkomen dat vliegtuigen goedkoop in het buitenland gaan tanken.