Energie

Fossiele energiebronnen zijn eindig. Als brandstofreserves opraken, is de keus niet moeilijk: óf geen energie meer gebruiken, óf een andere energiebron opzoeken. Het eerste is niet mogelijk, dus ontkomen we niet aan het overstappen op andere energiebronnen. Die switch vraagt grote aanpassingen.

 

Er is nog een reden om andere energiebronnen aan te boren: de huidige milieubelasting is veel te zwaar. Energie uit biomassa, warmte, wind, zon en waterkracht is veel milieuvriendelijker en dus veel beter. Ook kernenergie is relatief milieuvriendelijk, maar minder duurzaam en erg voor de korte termijn.

 

Om geopolitieke redenen is het goed zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn qua energie. Groene energie uit zon, wind en water kunnen ons daarbij helpen.

 

Voor een verantwoord energieverbruik is energiebesparing hard nodig. Je kunt energie besparen door energie efficiënter om te zetten, maar minstens zo belangrijk is een lager gebruik van energie.

 

 

 

- Energie moet duurzamer; het beleid erop worden afgestemd.

 

- Zuinig(er) energiegebruik is een deeloplossing voor de energieproblematiek

 

- Kernenergie is een ‘liever niet’-oplossing, maar de centrales die bestaan kunnen we nog wel opgebruiken.

 

- Subsidie op fossiele brandstoffen moeten worden uitgefaseerd.

 

- Biomassa mag alleen van reststromen. Energie laten concurreren met voedsel is onethisch zolang er medeburgers honger lijden en oerwouden gekapt worden voor landbouwproductie.

 

- De Nederlandse overheid moet een Nederlands bedrijf als Shell ontmoedigen op de Noordpool naar olie te boren.

 

- Woningcorporaties moeten verplicht hun bestaande bebouwing opwaarderen tot actuele milieunormen.