Voetbalvandalisme

Het is duidelijk dat deze vorm van geweld valt onder de categorie ‘zinloos’. Het is absurd dat  straatmeubilair sneuvelt, complete treinstellen gemolesteerd worden, mensen op elkaar in slaan (met zware gewonden en een in een enkel geval een dode tot gevolg) als gevolg van een voetbalwedstrijd. Om deze absurditeit zo veel mogelijk te voorkomen, moet de overheid passende maatregelen nemen, zoals een stadionverbod voor de ‘harde kern’. Er zijn al goede stappen gemaakt door de burgemeester en de officier van justitie meer instrumenten te bieden om voetbalvandalisme tegen te gaan. Ook het Kabinet heeft grote woorden over de aanpak.

 

Toch kan er wat SGP-jongeren betreft meer gebeuren. Zo kunnen bepaalde, risicovolle wedstrijden gespeeld worden zonder publiek. SGP-jongeren beseft dat bij grote evenementen, waarbij veel volk op de been is, meer politie nodig is om de orde en veiligheid in de openbare ruimte te bewaken. Deze extra inzet heeft echter wel haar grenzen. Daar waar extra agenten of zelfs ME-peletons ingezet moeten worden, dient dit niet te gebeuren op kosten van de belastingbetaler.

 

SGP-jongeren is van mening dat de voetbalclubs mee moeten betalen aan deze extra kosten voor de samenleving. Er zijn al maatregelen getroffen die het mogelijk maken een deel van de kosten te verhalen op de organisator van een groot evenement. Dat is mooi, maar niet verstrekkend genoeg. Het gaat tot nu toe om een bijdrage in de kosten, maar SGP-jongeren is van mening dat alle extra kosten in rekening gebracht moeten worden bij de organisator. De voetbalclub moet al zelf zorgen voor ordehandhavers binnen het stadion. Daarbij draait de voetbalclub zelf ook op voor de extra kosten buiten het stadion.

 

- Er moet meer gebruik gemaakt worden van het ‘stadionverbod’, ook door de overheid.

 

- Risicowedstrijden moeten worden gespeeld zonder publiek.

 

- Pak- en strafkans moeten worden verhoogd.

 

- Voetbalclubs moeten de extra politie-inzet die nodig is bij een voetbalwedstrijd zelf betalen.

 

- Supersnelrecht toepassen op relschoppers en vandalen.