Over ambitieuze doelstellingen gesproken: binnen 10 jaar 100 procent biologische landbouw. Dat was het plan van Gotabaya Rajapaksa, de president van Sri Lanka in 2019 - het plan zou dus in 2029 klaar moeten zijn. Na twee jaar, in 2021, kwam er een nationaal verbod op het gebruik en de import van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Hierdoor werden de ruim 2 miljoen boeren van Sri Lanka van de een op de andere dag gedwongen om biologisch te gaan boeren. Inmiddels heeft de president Rajapaksa zijn ontslag ingediend na maandenlange protesten van de bevolking. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Gevolgen voedselproductie

De gevolgen van dit ambitieuze landbouwplan waren catastrofaal: de rijstproductie daalde in de eerste zes maanden met maar liefst twintig procent. Waar Sri Lanka voorheen zelfvoorzienend was in rijst, moest er, om aan de grote vraag naar rijst in het land te voldoen, voor zo’n 450 miljoen euro aan rijst geïmporteerd worden. Niet alleen de “broodnodige” productie van rijst leed door het verbod op gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, maar ook de productie van thee, een belangrijk exportproduct. Daarbij stegen de brandstofprijzen enorm, waardoor het voor de boeren in Sri Lanka onbetaalbaar is geworden om met machines het land te bewerken. De gevolgen zijn dat er veel velden niet werden ingezaaid. Het importeren van rijst, niet meer kunnen exporteren van thee en de stijging van de brandstofprijzen zorgden voor een veel lagere voedselopbrengst.

Gevolgen voor de bevolking

Zulke grote veranderingen in de voedselproductie hebben ook enorme gevolgen voor de bevolking.

Zo ontstond er een voedselinflatie van meer dan 50 procent. Dat betekent dat het voedsel voor een groot deel van de bevolking niet meer te betalen is. Dit alles vindt plaats in een context van het wegblijven van toeristen door onrust in het land en de coronacrisis, waardoor het land zich al in een economische crisis bevond. Om dit land, dat in principe failliet is, draaiende te houden in deze economische recessie en te voorzien van voedsel, heeft de regering veel grote leningen af moeten sluiten. De voedselcrisis leidde ertoe dat al 22 procent van de bevolking in voedselonzekerheid leeft, rapporteert het World Food Programma (WFP). De voedseltekorten zullen de komende maanden in Sri Lanka nog verder oplopen en het ziet er naar uit dat er een hongersnood op komst is.

Oproep

SGP-jongeren roept ten eerste op tot gebed voor de bevolking van Sri Lanka en voor wijsheid voor de Sri Lankaanse regering. We vinden echter dat de natuur er is voor de mens, niet de mens voor de natuur. Hoewel we altijd op zoek moeten naar verduurzaming, moet voedselzekerheid te alle tijde voorgaan aan vergroening. SGP-jongeren roept de Sri Lankaanse regering op om te investeren in de landbouwsector en om de boeren perspectief te geven. Dit niet alleen met het oog op de nationale voedselzekerheid van Sri Lanka, maar ook met het oog op de wereldwijde voedselzekerheid. SGP-jongeren roept Sri-Lanka en alle andere landen in de wereld, in het bijzonder de Nederlandse overheid, op om verantwoordelijk om te gaan met onze voedselzekerheid en hierin constructief en duurzaam samen te werken.

Geschreven door Adelinde van der Haar

Adelinde schrijft artikelen voor commissie Internationaal.