In de noordelijke provincie van Ethiopië, Tigray, heerst op dit moment de grootste hongersnood die de wereld de afgelopen tien jaar heeft gekend. Dit komt niet door mislukte oogsten of een droog seizoen, maar wordt volledig en bewust veroorzaakt door een smerige oorlog waar ook massamoord, plunderingen en seksueel geweld geen uitzondering zijn. Alle reden om aandacht te besteden aan dit onderwerp!

Ontstaan van het conflict

De verschillende regio’s in Ethiopië kennen een lange geschiedenis van haat en onderlinge stammenstrijd. Daarnaast verkeert het land op economisch gebied al lange tijd in zwaar weer. Maar sinds Abiy Ahmed in 2018 premier werd, is het opnieuw erg onrustig geworden in Ethiopië. Tigray People’s Liberation Front (TPLF), een communistische partij, verloor haar macht en kwam in opstand tegen de nationale overheid. Dit is uitgelopen op een uiterst gewelddadig conflict waarbij het plunderen van de oogst en het afslachten van de veestapel een veelgebruikt wapen is. De verschillende kampen gunnen elkaar het licht in de ogen niet.

Rol Eritrea

Ook buurlanden mengen zich in dit conflict, waardoor het een bedreiging vormt voor de toch al fragiele stabiliteit van de gehele Hoorn van Afrika. Met name Eritrea’s rol is erg zorgelijk. Eritrea en Ethiopië hebben vrede gesloten en Eritrese troepen, onder leiding van president Isaias Afeweki, helpen de Ethiopische regering in de strijd tegen de Tigray en krijgen gedeeltes van de regio onder controle. De Tigrayers zeggen echter niet te stoppen met vechten tot dat zij de ingenomen gebieden weer terugkrijgen. Op die manier lijkt een oplossing ver weg.

Oplossingen

Het is goed dat er voedselhulp wordt aangeboden in de getroffen regio en dat de internationale gemeenschap zich uitspreekt tegen het uithongeren van de Tigray. Zowel de EU als de VN hebben hun zorgen uitgesproken en de Ethiopische en Eritrese troepen opgeroepen om Tigray te verlaten. Tot nu toe is dat echter niet gebeurd en weigeren de strijdende partijen iedere vorm van overleg. Het is van ontzettend groot belang dat de internationale gemeenschap niet stil blijft zitten, maar laat zien dat zo’n grote schending van mensenrechten totaal onacceptabel is. Onder andere de Verenigde Staten hebben dit gedaan door Ethiopië en Eritrea sancties op te leggen, Nederland en de Europese Unie zou hierin moeten volgen om een duidelijk statement te maken.

Tenslotte roept SGP-jongeren op tot gebed voor Tigray. Het is onze christenplicht om dagelijks te bidden voor allen die lijden in deze wereld. Zo moeten we ook onze Ethiopische medemensen aan onze God opdragen, en bidden voor vrede in deze regio. Laten we dit krachtige wapen nooit vergeten in de strijd tegen geweld en armoede.

Geschreven door Adelinde van der Haar

Adelinde schrijft artikelen voor commissie Internationaal.