Asiel en migratie vormen opnieuw een bepalend thema in de Nederlandse politiek. Wat eerder leidde tot de val van kabinet-Rutte IV, bleek ook voor het kabinet-Schoof een onoplosbaar vraagstuk.

Vandaag, op donderdag 3 juli 2025 staan de stemmingen gepland over het ‘strengste asielbeleid ooit’.

Chaos

Allereerst betreurt SGP-jongeren dat de debatten rondom asiel uitgemond zijn in een chaos. Een zorgvuldig en degelijk wetgevingsproces is juist bij zo'n ingrijpend onderwerp belangrijk, maar dat werd ernstig ondermijnd. Het thema ‘asiel’ werd in de Tweede Kamer overschaduwd door lange discussies over bijzaken, zoals het debat over koninklijke onderscheidingen, persoonlijke aanvallen, discussies over de vorming van de kabinetspost en andere ‘politieke spelletjes’. Dit komt een zorgvuldig en weloverwogen behandeling van dit belangrijke thema niet ten goede.

Positieve kanten van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel dat vandaag voorligt heeft goede en minder goede kanten. De invoering van een tweestatusstelsel, waar onderscheid gemaakt wordt tussen vluchtelingen die persoonlijk vervolgd worden en mensen die vluchten voor oorlog kan bijdragen aan een snellere terugkeer zodra de situatie in het herkomstland verbetert. Ook de voorgenomen versnelling van asielprocedures is een belangrijk en positief punt: het geeft zowel de overheid als de asielzoeker sneller duidelijkheid over het recht op verblijf.

Amendementen

Als SGP-jongeren zijn wij blij dat op de wetgeving ook inhoudelijke amendementen gedaan zijn. Het aangenomen amendement van Diederik van Dijk om een einde te maken aan de dwangsommen is daar een goed voorbeeld van. Dit voorstel zorgt ervoor dat er een einde komt aan de tientallen miljoenen euro’s die de Nederlandse overheid jaarlijks kwijt is aan dwangsommen van asielzoekers.

Gezinshereniging

De nieuwe asielwetgeving is kritischer op het nareisbeleid, wat regelt dat gezinsleden van een asielvergunninghouder naar Nederland kunnen komen. Het beperken van gezinshereniging kan helpen om de instroom te verminderen. Het is daarom begrijpelijk dat er gekeken wordt naar extra maatregelen, maar  gezinshereniging moet volgens SGP-jongeren wel altijd mogelijk blijven voor gezinnen die daar recht op hebben Gezinshereniging mag nooit onmogelijk worden voor gezinnen die daar recht op hebben. Gezinnen bieden stabiliteit, bevorderen integratie en vormen een thuishaven voor hun leden (zie ook: https://www.sgpj.nl/artikelen/laat-gezinshereniging-geen-ondergeschoven-kindje-worden-in-het-asielbeleid ).  Daarom is het onrechtvaardig dat gezinnen de rekening zouden moeten betalen voor falend asielbeleid. En moet de wet niet leiden tot ongewenste neveneffecten.

Illegaliteit

Een amendement van de PVV heeft veel stof doen opwaaien. Dit amendement wil de strafbaarstelling van illegaliteit aanpassen, waarbij een celstraf wordt gezet op het illegaal verblijven in Nederland. Dit amendement werd met een Kamermeerderheid aangenomen. SGP-jongeren stelt dat illegaal verblijf in Nederland aangepakt moet worden. Wel hebben we vragen bij de praktische uitvoerbaarheid van deze wetgeving. Het is de vraag in hoeverre strafbaarstelling daadwerkelijk bijdraagt aan effectieve terugkeer of het verminderen van illegaliteit.  Het uitgangspunt om hulp bij illegaliteit aan te pakken is begrijpelijk, zeker wanneer het gaat om structurele ondermijning van het terugkeerbeleid. Het is echter van groot belang te voorkomen dat menselijke hulp en mededogen, zoals het bieden van noodzakelijke medische zorg, worden gecriminaliseerd. We moeten mensen die uit naastenliefde zorgen voor hun (kwetsbare) naaste daarom nooit bestraffen. SGP-jongeren vindt dat het kabinet deze uitzondering toe moet zeggen en roept de SGP op om dat van het kabinet te vragen.

Naastenliefde

Het staat voor SGP-jongeren vast dat het belangrijk is om onze naasten te helpen. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan de verschrikkelijke situaties van de vervolgde christenen wereldwijd. Voor hen moet Nederland dus een veilige haven zijn, omdat ze  vervolgd worden vanwege hun geloof.

Uitvoerbaarheid

Tegelijkertijd is SGP-jongeren kritisch op de uitvoerbaarheid van de asielwetgeving. Een snelle invoering is wenselijk, maar de werkelijkheid is dat de IND nog altijd te kampen heeft met forse capaciteitsproblemen. Dat belemmert de voortgang van procedures en vergroot de kans op vertragingen binnen de hele asielketen. Het is daarom van groot belang dat de toegezegde miljoenen daadwerkelijk worden ingezet om deze knelpunten op te lossen en de uitvoeringskracht te versterken.

Zorgvuldigheid

SGP-jongeren benadrukt dat zorgvuldigheid in de asielwetgeving voorop moet blijven staan. Juridisch houdbare maatregelen zijn nodig, rekening houdend met persoonlijke omstandigheden. Dit voorkomt langdurige rechtszaken en dat kwetsbare mensen tussen wal en schip raken.

Conclusie

Tenslotte concluderen we dat alle vertraging, discussie en polarisatie ook te wijten aan een jarenlang wegkijken voor de problematiek waardoor nu snel maatregelen genomen moeten worden. Het is positief dat veel politieke partijen dit erkennen en willen werken aan wetgeving die de problemen aanpakt. SGP-jongeren hoopt dat dit geen campagnetaal is, maar dat de partijen, zowel voor als na de verkiezingen zich samen in blijven zetten voor een deugdelijk, juridisch houdbaar en barmhartig asielproces.