Kortgeleden heeft SGP-jongeren een bezoek gebracht aan een conferentie van de European Christian Political Youth (ECPYouth), in Madrid. ECPYouth is een Europese christelijke jongerenorganisatie waar onder andere SGP-jongeren en PerspectieF bij behoren. ECPYouth is weer de jongerenorganisatie van de European Christian Political Movement (ECPM), waar SGP’er Bert-Jan Ruissen bij is aangesloten. Het doel van ECPYouth is om Europese christelijke politiek te promoten onder jongeren en hen een platform te geven om elkaar te ontmoeten.

Donderdag 20 april

De reis naar Madrid begon begin van de middag met de trein richting vliegveld Brussel Zaventem. Na een kop koffie en broodje aldaar stapten wij, Rody van Heijst (voorzitter) en Arjen Klein (Commissielid Internationaal) in het vliegtuig dat naar Madrid ging. Rond 7 uur ‘s avonds landde het vliegtuig in Madrid en vervolgden wij onze reis per OV. Het OV in Madrid was trouwens opvallend goedkoop. Nadat we waren ingecheckt in het hotel voegden we ons bij de rest van het gezelschap wat al was begonnen met het diner. Daar ontmoette we ook onze Nederlandse vrienden van PerspectieF waarmee we na het eten, onder het genot van een ijsje, een rondje door de stad hebben gelopen. Afsluiten werd er nog iets gedronken op het dakterras van het hotel. Dat dakterras gaf ons overigens een prachtig uitzicht over Madrid!

Vrijdag 21 april

De eerste dag van het officiële programma! Het bestuur van ECPYouth had een mooie vergaderlocatie afgehuurd dat op 3 minuten lopen van het hotel lag. Rond de klok van half 10 ‘s morgens opende Veronika Illievska (bestuurslid politiek ECPYouth) de conferentie en heette ons van harte welkom. Daarna kregen we een lezing van Maarten van de Fliert (algemeen directeur van ECPM) en daarin deelde hij zijn visie over de toekomst van ECPM en ECPYouth. Na een korte koffiepauze vertelde Sylvana Bal (President ECPYouth) ons over het belang van duurzaamheid.

Na een ochtend van voornamlijk luisteren brak er een interactiever deel van de dag aan. Met de hele groep bezochten we het Spaanse parlement en kregen we daar een rondleiding van Percival Manglano, parlementslid voor de politieke partij Partido Popular (Spaanse volkspartij). De Partido Popular is een christendemocratisch-conservatieve partij in de Spaanse politiek. Eenmaal teruggekomen op de vergaderlocatie volgde een heerlijke lunch waarna we met elkaar, onder leiding van Maarten van de Fliert, hebben nagedacht over de belangrijkste politieke pijlers voor de Europese verkiezingen van 2024. ’S avonds na het diner was er ruimte voor informeel ontmoeten met elkaar. Dit leverde waardevolle gesprekken op, want vele nationaliteiten waren vertegenwoordigd: naast Nederlanders waren er inwoners van Spanje, Zwitserland, Duitsland, Oekraïne, Finland, Noord-Macedonië, Armenië, Georgië, Servië en Moldavië aanwezig.

Zaterdag 22 april

De zaterdag stond in het teken van de General Assembly. Belangrijk onderdeel van de agenda was het vaststellen van de begroting. Daarnaast hebben SGP-jongeren en PerspectieF voorstellen gedaan om de organisatie en de politieke boodschap van ECPYouth te kunnen versterken. Vervolgens werd de Spaanse politiek verder verkend door een bezoek aan de Senaat.

Aansluitend gingen ook de deelnemers actief aan de slag. Zo werd er gebrainstormd over belangrijke punten voor Europese christelijke politiek en kregen we presentaties van Spaanse politici en jongerenorganisaties. Ook kwamen de onderwerpen duurzaamheid en migratie terug in een presentatie, waarbij nogmaals duidelijk werd waarom deze op de Europese christelijke politieke agenda behoren te staan. De conferentie werd officieel afgesloten met een diner, waarna de deelnemers met nieuwe inzichten en waardevolle ervaringen weer huiswaarts keerden.

Zelf actief worden bij ECPYouth? Dat kan! De werkgroepen Politics en Communications staan doorlopend open voor nieuwe leden. Daarnaast zullen binnenkort de vrijgekomen bestuursvacatures gepubliceerd worden. Unieke kansen om bij te dragen aan christelijke politiek in Europa!