Voor het een broek is

De manier waarop kleding gemaakt wordt, is verre van ideaal: slechte werkomstandigheden, lange werkdagen, onveilige fabrieken, kinderarbeid, enz. We kennen de verhalen intussen allemaal. Behalve slecht voor de mens is kledingproductie vaak ook niet zo goed voor het milieu.

De manier waarop kleding gemaakt wordt, is verre van ideaal: slechte werkomstandigheden, lange werkdagen, onveilige fabrieken, kinderarbeid, enz. We kennen de verhalen intussen allemaal. Behalve slecht voor de mens is kledingproductie vaak ook niet zo goed voor het milieu.

Kleuren

Niemand weet eigenlijk wat de natuurlijke kleur van katoen is. Van hennep of brandnetelvezels kunnen we ons nog wel een voorstelling maken, maar katoen staat wel wat verder van ons af. Voordat de rollen katoen richting de naaisters gaan, zijn deze van allerlei kleuren voorzien. Van stemmig donker tot vrolijke patroontjes.

Ooit ging dat met natuurlijke kleurstoffen, uit plantenwortels bijvoorbeeld. Dat gebeurt al vele jaren niet meer en waar het weer gebeurt, is het alleen voor exclusieve, dure kleding. De grote massa wordt geverfd met synthetische verf. Verf die opgebouwd is uit schadelijke stoffen die (bijvoorbeeld) bij het wassen langzaam oplossen en in het water terechtkomen. Dit komt via een lange weg uiteindelijk in ons drinkwater of in de oceanen terecht waar het een kankerverwekkende werking kan hebben.

Daarnaast komen er grote hoeveelheden schadelijke stoffen in het water terecht rondom de fabrieken. Milieuwetgeving bestaat vaak niet of minimaal en wordt slecht gecontroleerd.

Water

Behalve chemicaliën is er ook veel water nodig bij de verwerking van basismaterialen tot kleding. Dit betekent een forse impact op de beschikbare waterbronnen in gebieden waar vaak toch al grote behoefte is aan schoon drinkwater. Doordat het gebruikte water vaak wordt geloosd zonder het (goed) te zuiveren, worden ook ongebruikte bronnen vervuild. Een dubbel negatief effect dus.

Oplossen

Deze problemen benoemen kan iedereen, maar hoe lossen we het op? Dat is heel erg lastig, zeker als je niet onbeperkt veel geld hebt. Exclusieve kleding kopen die in Europa is gemaakt en waarvan de milieu-impact beperkt is, is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarbij is het aanbod van deze kleren niet heel ruim, en zal je nooit volledig ‘slagen’ op deze markt.

Wat overblijft is de weg via de politiek. Door afspraken te maken kunnen landen en bedrijven verplicht worden hun producten schoner te fabriceren. Verder kan een land als Nederland kennis ter beschikking stellen over bijvoorbeeld waterzuivering. Daardoor kan afvalwater beter behandeld worden en de impact op het milieu verkleind.

Als consument moet je één regel altijd in gedachten houden: Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is  het vaak ook te mooi om waar te zijn!

Geschreven door Jan Willem Bijnagte

Jan Willem is voorzitter van commissie DOL . Meer artikelen van Jan Willem Bijnagte:Blog comments powered by Disqus