Vol gas het land door

In Nederland rijden dagelijks zo`n 5.000 auto's 135.000 kilometer, alleen al voor woon-werk verkeer. Het grootste deel van deze ritten is minder dan 30 km, en vrijwel alle ritten zijn minder dan 100 km. Ideaal om met een elektrische auto te doen.

In Nederland rijden dagelijks zo`n 5.000 auto's 135.000 kilometer, alleen al voor woon-werk verkeer. Het grootste deel van deze ritten is minder dan 30 km, en vrijwel alle ritten zijn minder dan 100 km. Ideaal om met een elektrische auto te doen.

Race
Donderdag 8 januari gaan SGP-jongeren de strijd aan met de Tweede Kamerfractie van de SGP. Met een elektrische auto zullen beide teams 2x een afstand moeten overbruggen van zo'n 200 km. Het doel is om daarvoor zo min mogelijk energie te gebruiken, maar het toch zo snel mogelijk te doen. 

Met dit initiatief willen de Tweede Kamer fractie gezamenlijk met de jongeren, en bijzonder de commissie DOL, laten zien dat elektrische auto's intussen ver genoeg zijn ontwikkeld om op een sportieve, comfortabele manier het halve land te doorkruisen. 

Steun 
Elektrisch vervoer verdient namelijk onze steun. In de overgang naar een economie zonder fossiele brandstoffen neemt elektrisch vervoer een belangrijke plaats in. Stroom kan goed worden opgewekt uit bijvoorbeeld zon- en windenergie. Dat zijn schone energiebronnen die nooit opraken (zolang zon en maan bestaan). 

Slim
Tegenstanders zeggen wel dat elektrische auto's nu allemaal op kolenstroom rijden en dus helemaal niet duurzaam zijn. Tot op zekere hoogte is dat waar. Maar dat is een tijdelijk fenomeen. Het overschakelen naar een duurzame economie gaat stap voor stap. In dat proces kunnen elektrische auto's heel belangrijk zijn. Door de grote accu's die zo overal in woonwijken komen te staan, kunnen pieken in het stroomgebruik worden opgevangen. Als iedereen om 18.00 het licht aan doet, kunnen de auto's tijdelijk wat energie afgeven tot de centrales meer stroom leveren. Op het moment dat iedereen naar bed gaat worden de auto's dan weer opgeladen met stroom van windmolens die 's nachts draaien. 

Het koppelen van apparaten, zonnepanelen, windmolens, accu's en energiecentrales noemen we 'smart grid', slim stroomnet. Elektrische auto's zijn belangrijke bouwstenen daar van. 

Slimmer 
Als jongeren gaan we er natuurlijk van uit dat we de race grandioos gaan winnen. Kamerleden die een Chrysler gewend zijn kunnen zich vast niet beheersen als ze in een auto rijden die binnen 5 seconden op de 100 zit. Het moet wel raar lopen willen wij meer energie verbruiken.

Slimst
Wat het allerbelangrijkst is om de wedstrijd te winnen weten we pas aan het eind van de dag. Tussen de twee etappes in krijgen we namelijk een rondleiding op de Automotive Campus in Helmond. Daar werken knappe koppen aan nog zuiniger auto's dan die waar wij mee gaan. Wat hun advies is om nog zuiniger te kunnen rijden en toch als eerste aan te komen zullen we na donderdag vertellen.

 

Jan Willem Bijnagte
Commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw

Wist je dat: in de Dakar rally, een van de grootste rally's ter wereld, dwars door de woestijn, dit jaar voor het eerst een volledig elektrische auto mee doet? 

Geschreven door Jan Willem Bijnagte

Jan Willem is voorzitter van commissie DOL . Meer artikelen van Jan Willem Bijnagte:Blog comments powered by Disqus