SGP-jongeren: schikking Veen is een wrang verhaal

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen maandagavond een schikking getroffen met tientallen ex-verdachten van de Nieuwjaarsrellen in het Brabantse Veen. SGP-jongeren vindt het wrang dat ook de daadwerkelijke relschoppers een schadevergoeding krijgen.

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen maandagavond een schikking getroffen met tientallen ex-verdachten van de Nieuwjaarsrellen in het Brabantse Veen. SGP-jongeren vindt het wrang dat ook de daadwerkelijke relschoppers een schadevergoeding krijgen.

De nacht van maandag 30 december op dinsdag 31 december 2013 verloopt in Veen niet geheel rustig. Op een kruispunt in het Brabantse dorpje wordt een auto in brand gestoken. De opgeroepen hulpdiensten worden bekogeld met flessen en vuurwerk. De politie treedt doortastend op en arresteert uiteindelijk 101 personen, van wie het overgrote merendeel binnen een paar dagen vrijgelaten wordt.

Schadevergoeding
Nu bijna een jaar later is de afloop bekend: slechts drie verdachten zullen daadwerkelijk worden vervolgd, de rest gaat vrijuit bij gebrek aan bewijs. Nu deze ‘rest’ juridisch gezien onterecht heeft vastgezeten ontvangen zij een schadevergoeding van €200,- per dag. Dat is een stuk hoger dan het normale bedrag dat toegekend wordt in deze gevallen(€105). Het totaal bedrag van de schikking bedraagt €50.000. SGP-jongeren vindt dit bedrag extra wrang, gezien de maatschappelijke lasten die rellen reeds met zich mee hebben gebracht.

Ongetwijfeld zal meespelen dat de hechtenis heeft plaatsgevonden tijdens de feestdagen. Mogelijk speelt ook mee dat door politie en justitie fouten zijn gemaakt. Dat een aantal verdachten onterecht heeft vastgezeten is betreurenswaardig. Dit neemt niet weg dat een aantal daders met compensatie vrijuit lijken te gaan. 

Individu versus collectief
Dit probleem is te wijten aan de persoonlijke insteek van ons strafrecht: groepsvervolging kent ons wetboek van strafvordering niet. Terwijl het wel duidelijk moge zijn dat hier een groep relschoppers als collectief gehandeld heeft. Helaas blijkt dat als iedereen zwijgt tegen de politie relschoppers betaald kunnen rellen.

Dat er een schadevergoeding betaald wordt voor onterechte hechtenis, vindt SGP-jongeren logisch. Dat er wettig en overtuigend bewijs moet zijn voor een veroordeling valt eveneens te begrijpen. Maar dat een aantal relschoppers op deze manier, inclusief schadevergoeding vrijuit gaan is wrang.

Rust
Een directe oplossing is er niet, SGP-jongeren erkent dat de juridische werkelijkheid wel eens anders kan zijn dan de werkelijke toedracht van een zaak. Komende jaarwisseling zal blijken of de genoegdoening door het OM voor rust zorgt in het dorp. SGP-jongeren hoopt dat een herhaling van de laatste aflevering “Oudjaar in Veen” in ieder geval voorkomen kan worden. Daarnaast kan het ook zeker geen kwaad wanneer het OM haar aanpak nog eens stevig evalueert.

Postscriptum
Een aantal ex-verdachten willen hun compensatie weggeven aan een goed doel. Uiteraard juicht SGP-jongeren dit gebaar van harte toe. 

Geschreven door Maurits Bakker

Maurits is lid van de commissie Binnenland. Meer artikelen van Maurits Bakker:Blog comments powered by Disqus