Van uitstel komt afstel!?

Een sociaal leenstelsel moet bijna alle problemen binnen het hoger onderwijs gaan oplossen. Tenminste, dat hebben de opstellers van dit plan waarschijnlijk gedacht. Dus met een “Fyra-sneltreinvaart” invoeren dan maar! Helaas zal de huidige minister ondertussen ook wel begrepen hebben dat de Fyra met een sneltreinvaart richting de schroothoop kan en daarvoor alternatieven moeten worden gevonden. Wellicht biedt dit nog hoop voor de toekomst van het hoger onderwijs…

Het sociaal leenstelsel moet bijna alle problemen binnen het hoger onderwijs gaan oplossen. Tenminste, dat hebben de opstellers van dit plan waarschijnlijk gedacht. Dus met een “Fyra-sneltreinvaart” invoeren dan maar! Helaas zal de huidige minister ondertussen ook wel begrepen hebben dat de Fyra met een sneltreinvaart richting de schroothoop kan en  daarvoor alternatieven moeten worden gevonden. Wellicht biedt dit nog hoop voor de toekomst van het hoger onderwijs…

Het plan
Minister Jet Bussemaker heeft onlangs aangekondigd dat het invoeren van het sociaal leenstelsel nog een jaar op zich zal laten wachten. De invoering van het sociaal leenstelsel zal waarschijnlijk gaan samenvallen met het wegvallen van de gratis OV-kaart. Dat dit zal zorgen voor minder mobiliteit en flexibiliteit onder studenten, moge duidelijk zijn. Juist zo’n OV-kaart biedt studenten de mogelijkheid om eens verder te kijken dan hun neus lang is, binnen en buiten hun eigen vakgebied.

Alternatieven in overvloed
Dat een sociaal leenstelsel de regering geld besparen, is wel duidelijk. Dat dit geld hoognodig is, wijzen de nieuwe economische vooruitzichten wel aan! Maar zou er niet naar een alternatief moeten worden gezocht? Een alternatief waarin de regering een beetje geld bespaart ten opzichte van de huidige situatie, de studenten niet onnoemelijk hard geraakt worden in hun portemonnee en iedereen het hoger onderwijs kan blijven volgen? Zo zou er bijvoorbeeld onderzocht kunnen worden wat het effect is als de prestatiebeurs echt gericht zou worden op gehaalde resultaten. Of misschien moeten we meer toe naar een investeringmodel waarbij de overheid en/of bedrijven geld investeren in een student, met als doel hier in de toekomst een rendement uit te halen? Jezelf, jouw plan en ambitie pitchen voor kapitaal om de studie te betalen en tussentijds behaalde resultaten laten zien onder goede begeleiding.

Van jaarabonnement naar trajectkaart
Ook het OV-reisrecht zou aangepast kunnen worden aan de huidige economische omstandigheden, maar moet zeker niet helemaal worden wegbezuinigd. Het alternatief in de vorm van een trajectkaart: de reis tussen thuis- en studieadres wordt vergoedt, plezierreisjes moeten grotendeels zelf worden betaald.

Ik hoor de aankondiging al aankomen: “Dames en heren, wegens mankementen zal het sociaal leenstelsel niet meer worden ingevoerd. U wordt verzocht om te zien naar alternatieven.” Wij als SGP-jongeren zouden u daarbij graag helpen, alternatieven genoeg!

Hendrik Mulder
Commissie Onderwijs


Blog comments powered by Disqus