Terreur in Israël stelt ook Nederland voor een keuze

Een 29-jarige moslimterrorist schakelde onlangs vijf toevallige passanten uit in Straatsburg. Het gruwelijke voorval haalde de wereldpers, president Macron reisde naar de stad in de Elzas, en bij de Europese top in Brussel werd een minuut stilte ingelast. In het wereldbeeld van de extremistische islam past geen diversiteit, en is geweld gerechtvaardigd om de wereld volledig te islamiseren.

Amiad Yisrael

Diezelfde maand sloegen - vanuit dezelfde motieven - moslimterroristen toe langs de highway 60 tussen Ofra en Giv’at Assaf op de Westbank. Wie wel eens over deze weg gereden heeft, weet hoe zwaar bewaakt veel punten reeds zijn. Toch lieten vier mensen het leven bij verschillende terreuraanvallen. Anderen raakten zwaargewond, onder wie twee jonge ouders die een kind verwachtte. Het kind van 30 weken oud werd met spoed ter wereld geholpen in het ziekenhuis van Jeruzalem. Enkele dagen later moesten zijn nabestaanden hem begraven op de begraafplaats op de Olijfberg. Zijn ouders waren te ernstig gewond om de begrafenis bij te wonen. ‘Amiad Yisrael’ werd het jonggestorven kind genoemd. Dat betekent: ‘Onze natie blijft hier voor altijd’.


Vele fronten

De staat Israël lijkt inderdaad onverslaanbaar. Ondanks de vele terreur biedt het volk moedig en beheerst weerstand tegen de terreur die nu al decennialang burgers dagelijks bedreigt. Maar voor hoe lang nog? In het zuiden is bij vlagen een rakettenregen vanuit Gazastrook. Hierdoor woont zo’n één op de zeven Israëli’s in de zone waar zij binnen 15 seconden na het luchtalarm in een schuilplaats moeten zitten. In het noorden bij de Golan woedt een oorlog met allerlei groeperingen vanuit Syrië. Van de zomer bereikten langeafstandsraketten vanaf Syrisch grondgebied het Meer van Galilea. In de tussentijd is het Israëlische leger (IDF) bezig met een grootscheepse actie in het noorden, aan de grens met Libanon. De ene na de andere geavanceerde terreurtunnel wordt hier blootgelegd. Sommigen daarvan reikten ver in Israël, en ondergraven bewoonde gebieden aan Israëlische zijde. Hezbollah in Libanon lijkt uit te zijn op een confrontatie met de IDF, die deze keer maar ternauwernood lijkt te zijn voorkomen. Een harde confrontatie is echter volgens waarnemers een kwestie van tijd.
 

Keuze vereist

Juist om een nieuw gewapend conflict te voorkomen, moeten naast de Verenigde Staten nu ook de Europese landen unaniem laten blijken aan welke kant zij staan. Israël heeft meer dan ooit bondgenoten nodig. Er zal een afschrikwekkende werking vanuit gaan wanneer Hezbollah en Hamas zich realiseren dat een gewapende confrontatie met Israël vooral henzelf raakt en zij op sympathie vanuit Europese hoofdsteden niet hoeven te rekenen. Daarom moeten Europese landen, Nederland voorop, steun toezeggen aan Israël om de enorme uitdagingen in het zuiden (Gaza), het oosten (Westbank) en het noorden (Golan en Libanon) het hoofd te bieden. Dat kan op diplomatiek-, economisch- en militair gebied. Ten slotte moet de steun aan de Palestijnse Autoriteit stoppen wanneer deze doorgaat met het belonen van terreur. Wat Europese landen proberen te voorkomen in Straatsburg, Berlijn en Amsterdam, moeten zij niet – indirect – sponsoren wanneer het plaatsvindt in Jeruzalem of Tel Aviv.


Blog comments powered by Disqus