Selectie aan de poort: doen!

In het kader van een efficiënter hoger onderwijs klinkt het regelmatig: universiteiten moeten de mogelijkheid krijgen een selectie aan de poort in te voeren. Dit brengt voor de universiteit, de overheid en de gemotiveerde student grote voordelen met zich mee. Daarom zeggen de SGP-Jongeren: invoeren!

In het kader van een efficiënter hoger onderwijs klinkt het regelmatig: universiteiten moeten de mogelijkheid  krijgen een selectie aan de poort in te voeren. Dit brengt voor de universiteit, de overheid en de gemotiveerde student grote voordelen met zich mee. Daarom zeggen de  SGP-Jongeren: invoeren!

Veel voordelen
Selectie aan de poort is een procedure waarin universiteiten een beperkt aantal studenten toelaten door middel van een selectie. Deze selectie vindt vaak plaats op basis van een motivatiegesprek en een cijferlijst. In Nederland zijn er nu enkele opleidingen die dit systeem hanteren.

Een selectie aan de poort levert allereerst de universiteiten, en dus indirect de overheid, een grote kostenbesparing op. Er zijn nu studies die per jaar hun aantal eerstejaars studenten zien verdubbelen of halveren. Daar valt geen fatsoenlijk personeelsbeleid meer op te voeren. Hierdoor hebben veel universiteiten het ene jaar te veel en het andere jaar weer te weinig personeel, wat veel geld kost.

Ten tweede gaat de kwaliteit van onderwijs omhoog. Kleinere groepen studenten zijn een garantie voor beter onderwijs. Daarnaast is het zo dat wanneer de vanzelfsprekendheid dat je mag studeren wegvalt, studenten beter hun best zullen doen. Allereerst al op het VWO, maar daarna ook op de universiteit. Wanneer je het bindend studieadvies niet haalt, valt het namelijk nog te bezien of je ergens anders wordt aangenomen.

Motivatie
Als nadeel wordt genoemd de devaluatie van het VWO-diploma, omdat het geen rechtstreekse garantie meer is voor een universitaire studie. Maar wij denken dat studenten hierdoor juist gemotiveerd worden. Wanneer de vanzelfsprekendheid wegvalt om te gaan studeren zal dit studenten des te meer motiveren.

Selectie aan de poort is een plan dat nog in de kinderschoenen staat en verder uitgewerkt moet worden. Maar er zitten zoveel voordelen aan, dat wij het kabinet oproepen hier serieus naar te kijken. Hierdoor kan veel onnodig weggegooid geld bespaard worden en krijgen gemotiveerde studenten weer het beste onderwijs.

 


Blog comments powered by Disqus