Maak oud en nieuw feestelijk en veilig!

SGP-jongeren is het beu. Oud en Nieuw kan ook zonder geweld en zonder vuurwerk. Oud en Nieuw kan ook zonder doden en zwaargewonden. Oud en Nieuw kan ook feestelijk en veilig. Om dat te bereiken, vragen we Den Haag om meer maatregelen te nemen om Oud en Nieuw tot een veilige aangelegenheid te maken.

Verbied vuurwerk

Zoals elk jaar weer gaan er stemmen op voor een verbod op consumentenvuurwerk. Uit een enquête van I&O research, in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur, is een kleine meerderheid (50%) tegenover (45%) van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod. Een lokaal vuurwerkverbod krijgt zelfs van 57% steun. Dus de steun voor een vuurwerkverbod is groot en soms zelfs de meer dan de helft van de bevolking.

 

Tijdens de jaarwisseling van 2019 vielen vier doden en 396 mensen moesten met vuurwerkletsel naar de spoedeisende hulp met onder andere brandwonden, oogletsel en gehoorbeschadiging. Dit is een daling ten opzichte van andere jaren. Echter, het geweld tegen hulpverleners nam fors toe. Verschillende politieagenten en ambulancepersoneel werden bekogeld met vuurwerk. Daarnaast waren er duizenden klachten van overlast. Voor SGP-jongeren is dit een overtuigend bewijs dat er snel een verbod moet komen op consumentenvuurwerk.

 

Daarnaast leven we in een tijd waarin iedereen zich druk maakt over het klimaat, terwijl we moeten uitleggen dat er rondom oud en nieuw voor duizenden euro’s aan rotzooi het luchtruim in geknald wordt. Hoe dan? Daarnaast is de schade elk jaar enorm: rond de jaarwisseling van 2018-2019 alleen al 15 tot 20 miljoen euro. Als we daar de overlast voor dieren, die zich geen raad weten van angst, de 80+ers, die de oorlog mee hebben gemaakt en spontaan herinneringen krijgen, bij optellen, komen we tot de conclusie dat dit niet langer meer kan.

 

Is een vuurwerkverbod mogelijk? Ja zeker. Meerdere Europese landen hebben namelijk al een vuurwerkverbod. Ook in politiek Den Haag zien we van links tot rechts steeds meer animo voor een verbod op consumentenvuurwerk. GL, PvdD, 50Plus en SGP zijn al jaren voor een vuurwerkverbod. Het CDA en de VVD kwamen met een voorstel om het zwaarste vuurwerk te verbieden (wat werd overgenomen door het kabinet), maar zijn niet voor een totaalverbod. Wat SGP-jongeren betreft zou er nog een tandje bij moeten. Politiek Den Haag zou lef moeten tonen en door moeten pakken. De veiligheid van de Nederlandse burgers én hulpdiensten moet voorop staan. SGP-jongeren vindt dat het zaak is dat elke gemeente in ieder geval vuurwerkvrije zones instelt en de afsteektijden inperkt. We zien gelukkig dat gemeenten soms beter doorpakken dan de landelijke overheid. Intussen hebben al minstens 113 gemeenten gekozen voor vuurwerkvrije zones. Mocht dit alles niet helpen, dan is ook voor SGP-jongeren een totaalverbod op vuurwerk bespreekbaar.

Zorg voor veiligheid van hulpverleners

Ook bij de laatste jaarwisseling was er zoals gezegd een toename van geweld tegen hulpverleners. De centrale ondernemingsraad van de politie concludeerde uit onderzoek dat er 326 meldingen van geweld waren gedaan door de politie. Ook ambulance- en brandweerpersoneel kreeg te maken met hinder of geweld door vuurwerk. Dit is schandalig! Dit mogen we absoluut niet accepteren!

Inmiddels is er een wet die op 1 januari 2020 die geweld tegen hulpverleners zwaarder straft. De maximumstraf wordt aangepast tot 3 maanden brommen. Een heel goede zaak. Wat ons betreft komt daar ook nog een taakstraf bij. Vuurwerkoverblijfselen opruimen bijvoorbeeld. Natuurlijk moet iedereen die schade aanricht deze ook nog zelf vergoeden.

 

We roepen de overheid op om allereerst te gaan voor een vuurwerkverbod en daarnaast flink te investeren in de politie, zodat de veiligheid van alle Nederlanders gewaarborgd kan worden. Hierdoor wordt oud en nieuw veilig en feestelijk voor iedereen.


 

 

 


Blog comments powered by Disqus