Levenslang: een uitzichtloze straf?

Afgelopen maandag 5 januari liet PvdA-Kamerlid Recourt in dagblad Trouw optekenen dat hij tot levenslang veroordeelden na 25 jaar opnieuw een kans wil geven. De rechter moet toetsen of het voortzetten van de straf nog zinvol is. Voor de verandering stemt SGP-jongeren in met de sociaaldemocraat.

Afgelopen maandag 5 januari liet PvdA-Kamerlid Recourt in dagblad Trouw optekenen dat hij tot levenslang veroordeelden na 25 jaar opnieuw een kans wil geven. De rechter moet  toetsen of het voortzetten van de straf nog zinvol is.  Voor de verandering stemt SGP-jongeren in met de sociaaldemocraat.

Al te vaak valt te horen dat in Nederland levenslang niet levenslang is, maar hooguit 20 á 30 jaar. Dat is echter niet het geval. Op dit moment zitten 34 veroordeelde delinquenten een levenslange gevangenisstraf uit: totdat deze door de dood ten einde komt.

EHRM: bied uitzicht
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft  in 2013 geoordeeld dat tot levenslang veroordeelden  een mogelijkheid tot herziening en een mogelijkheid tot vrijlating moeten hebben.  In navolging van het Hof vindt ook SGP-jongeren dat een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf inhumaan is.

Wie is er mee gediend?
Het klinkt daadkrachtig om met staatssecretaris Teeven (VVD) te zeggen dat levenslang onvoorwaardelijk levenslang moet zijn. SGP-jongeren vraagt zich echter af wie er nou echt gediend is met een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf?

Volgens de SGP-jongeren is een straf naast vergelding tevens bedoeld om de dader tot inkeer te laten komen en de mogelijkheid te bieden om berouw te tonen. Een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf biedt deze mogelijkheid niet. Ook vraagt SGP-jongeren zich af of slachtoffers, nabestaanden  en de samenleving na 25 jaar nog steeds gediend zijn met de straf. Met de loop van de tijd wordt er toch anders tegen een daad aangekeken. Ook de dader blijft niet dezelfde persoon, ook hij of zij kan radicaal veranderd zijn.  Daarom is een herziening door de rechter, met daarin een rol voor slachtoffers of nabestaanden, zo gek nog niet.

Nadere eisen
Wel zou SGP-jongeren nadere eisen willen stellen, zoals dat slachtoffers de mogelijkheid moeten krijgen om een gesprek te hebben met de dader. De “waaromvraag” speelt bij veel slachtoffers en is maar al te vaak onbeantwoord gebleven. Mogelijk biedt juist een herzieningsprocedure daar mogelijkheden voor. Tevens stelt SGP-jongeren voor om pas na 30 jaar een herziening te laten plaatsvinden: dat is de hoogste strafmaat na levenslang die in Nederland opgelegd kan worden.

Uiteraard moet voorkomen worden dat levensgevaarlijke criminelen weer op vrije voeten komen. Wat SGP-jongeren betreft komen veroordeelden voor terrorisme daarom bij voorbaat niet in aanmerking voor herziening. Daarnaast moet er ook oog zijn voor het rechtsgevoel: voor sommige daden verdient men meer dan 30 jaar cel.  SGP-jongeren wil tevens voorstellen dat na 30 jaar, om de 10 jaar weer een herziening plaatsvindt.

Maar dat die mogelijkheid tot herziening er wezen moet staat voor SGP-jongeren als een paal boven water. Leven zonder uitzicht is geen leven. Als SGP-jongeren weten we daar alles van.


Blog comments powered by Disqus