Laat de JSF niet vallen, maar vliegen!

PvdA gaat donderdag een motie indienen om te stoppen met het JSF-programma. Daarmee ontstaat er een kamermeerderheid van PvdA, Groenlinks, PVV en SP die wil stoppen met de verdere ontwikkeling van de JSF. SGP-jongeren vindt dit onverstandig.

PvdA gaat donderdag een motie indienen om te stoppen met het JSF-programma. Daarmee ontstaat er een kamermeerderheid van PvdA, Groenlinks, PVV en SP die wil stoppen met de verdere ontwikkeling van de JSF. SGP-Jongeren vindt dit onverstandig.

Ten eerste heeft Nederland de afgelopen jaren voor een miljard geïnvesteerd in de JSF. Dat geld zullen we zonder meer kwijt zijn als we stoppen met de JSF. Daarnaast gaat het Nederland zo’n twaalfduizend banen kosten, aldus minister Hillen. Volgens hem zullen we het ook merken in andere sectoren, als andere landen op hun beurt weer minder in Nederland zullen investeren.

Onverantwoord
Het geld dat we in de JSF investeren moeten we ook niet als “verloren” beschouwen. Het levert Nederland namelijk banen op, houdt de relaties met onze bondgenoten op internationaal niveau goed en levert ons uiteindelijk een zeer geavanceerd gevechtstoestel op. De huidige F-16 dateert uit de jaren ’70 en heeft z’n beste tijd gehad. In de jaren ’90 is de huidige vloot al geüpgraded om kosten te besparen. De toestellen worden steeds duurder in onderhoud en ook operationeel voldoen ze niet meer aan alle eisen van de tijd. SGP-jongeren vindt het daarom niet verantwoord om met de F-16 te blijven vliegen.

Internationaal sterk
Om (nieuwe) internationale bedreigingen het hoofd te kunnen blijven bieden moeten we blijven beschikken over een geavanceerde luchtmacht. De vreedzame dialoog is erg belangrijk, maar daarmee kunnen niet alle problemen weggenomen worden.

Geen duurkoop
De JSF is duur en lijkt in deze tijden van bezuinigingen een onverantwoorde uitgave. Maar laat onze veiligheid op de lange termijn niet ten prooi vallen aan financiële problemen van de korte termijn. Er is al genoeg gekort op Defensie.


Blog comments powered by Disqus