Jodenhaat om de hoek

Rabbijn Jacobs kreeg afgelopen week een voor de vijfde keer een steen door zijn ruiten. Joodse schoolkinderen moeten in Nederland al jaren met bewaking op schoolreis. Hakenkruizen en de Hitler-groet waren te horen en zien op ‘betogingen’ in Den Haag en Amsterdam. Het antisemitisme is springlevend en in opkomst.

Jodenhaat om de hoek

Rabbijn Jacobs kreeg afgelopen week een voor de vijfde keer een steen door zijn ruiten. Joodse schoolkinderen moeten in Nederland al jaren met bewaking op schoolreis. Hakenkruizen en de Hitler-groet waren te horen en zien op ‘betogingen’ in Den Haag en Amsterdam. Het antisemitisme is springlevend en in opkomst. De mensheid blijkt hardleers in het afleren van onvergeeflijke fouten. Wie denkt dat het na de Tweede Wereldoorlog voor de komende paar duizend jaar ondenkbaar is dat er nog eens sympathieën ontstaan voor het nazisme en Jodenhaat, heeft het helaas mis. Drie generaties na de Holocaust is de opkomst van het antisemitisme in Nederland alarmerend. Dan doet Nederland het nog relatief goed in vergelijking met andere landen, waar het vaak nog erger is. Uit recent onderzoek blijkt dat 5% van de Nederlanders antisemitische denkbeelden heeft. In Duitsland is het percentage 27%, in Polen 45% en in Griekenland 69%.

In theorie bestaat er een verschil tussen antisemitisme (anti-Joden) en antizionisme (tegen het bestaan van de staat Israël). Buiten de collegezaal blijkt dit verschil echter moeilijk te onderscheiden. De genoemde demonstraties ‘voor Gaza’ in Nederland, maar ook in Brussel en Parijs blijkt een giftig mengsel van allerlei soorten ongefundeerde haat. Tragisch daarbij is dat Jodenhaat allang niet meer alleen komt van onvolwassen tieners die in de grofste bewoordingen Joden uitschelden. Ook academisch geschoolde en representatieve burgers doen mee aan een hetze tegen Israël en het Jodendom. Bijvoorbeeld door mee te scanderen bij ronduit antisemitische speeches bij demonstraties en door social media te gebruiken om de meest weerzinwekkende complottheorieën over Joden en zionisten te verspreiden.

Bij de huidige interventie van Israël in de Gazastrook vallen helaas veel onschuldige burgerslachtoffers. Hoewel SGP-jongeren van mening is dat Israël het recht heeft zich krachtig te verdedigen, moet er in Nederland de ruimte zijn om te demonsteren tegen dergelijke militaire acties. Het is echter frappant dat opkomen voor de burgerrechten in Gaza steevast gepaard moet gaan met haat en geweld. Wat dat betreft bewijzen de ‘pro-Gaza betogers’ de burgers in Gaza juist een slechte dienst.

Joden die herkenbaar over straat gaan, hebben zeer regelmatig te maken met scheldpartijen, geweld en intimidatie. Als SGP-jongeren vinden we dit onbestaanbaar. Naast symptoombestrijding, zoals afdoende bewaking voor mensen als Rabbijn Jacobs, moet ook de bron worden aangepakt. Het tart ieder rechtvaardigheidsgevoel dat er scholen in Nederland bestaan waar spreken over de Holocaust heel moeilijk is, zo niet onmogelijk. Goed en eerlijk onderwijs over de Tweede Wereldoorlog moet topprioriteit zijn.

Als blijk van medeleven heeft een delegatie van SGP-jongeren afgelopen vrijdag een bos bloemen bezorgd bij rabbijn Jacobs. We hopen voortaan leukere redenen te hebben om deze buitengewoon vriendelijke en wijze man te bezoeken.


Blog comments powered by Disqus