In de bak, zonder definitieve veroordeling op zak

Er zijn jaarlijks teveel mensen die hun straf ontlopen, zegt het kabinet. Daarom kwam zij met het conceptwetsvoorstel ‘dadelijke tenuitvoerlegging gevangenisstraffen.’ Nog voordat uitspraak is gedaan in hoger beroep, moeten veroordeelden achter slot en grendel. SGP-jongeren vraagt zich af of dit wetsvoorstel het bovengenoemde probleem zal oplossen.

Er zijn jaarlijks teveel mensen die hun straf ontlopen, zegt het kabinet. Daarom kwam zij met het conceptwetsvoorstel ‘dadelijke tenuitvoerlegging gevangenisstraffen’. Nog voordat uitspraak is gedaan in hoger beroep, moeten veroordeelden achter slot en grendel. SGP-jongeren vraagt zich af of dit wetsvoorstel het bovengenoemde probleem zal oplossen.

Dadelijke tenuitvoerlegging
Verdachten die door de rechtbank veroordeeld zijn tot meer dan een jaar gevangenisstraf, of wanneer er geen slachtoffer in het spel is bij een veroordeling tot meer dan twee jaar gevangenisstraf, moeten direct achter slot en grendel, vindt ons kabinet. Zij mogen niet op vrije voeten wachten op de uitspraak in hoger beroep. Dat zou de geloofwaardigheid van de rechtspraak vergroten en de kans op vluchtgevaar verkleinen.

Vertrouwen van de burger
Het kabinet gebruikt het argument dat de geloofwaardigheid, en daarmee het vertrouwen in ons rechtssysteem, door deze regeling omhoog gaat. Wanneer het strafrecht ‘herkenbaar, krachtig en op maat’ is, zal het vertrouwen in het rechtssysteem stijgen. SGP-jongeren zet hier haar vraagtekens bij. In Nederland is de hoofdregel dat er niemand schuldig is, totdat het tegendeel is bewezen. Wanneer er nog geen definitieve uitspraak is gedaan in hoger beroep en de celstraf wel inwerking treedt, bestaat er de mogelijkheid dat betreffend persoon onterecht vastzit. Dit kan het vertrouwen in het rechtssysteem volgens SGP-jongeren juist schaden.

Vluchtgevaar
Een ander argument dat gebruikt wordt, is dat veroordeelden die niet vastzitten de dans ontspringen en vluchten. Natuurlijk is deze mogelijkheid er en zal dit wellicht gebeuren. Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk: De verdachte maakt zich al onvindbaar voor uitspraak in eerste aanleg, omdat hij het vooruitzicht heeft na zijn veroordeling direct de cel in te gaan.

Rechten van de mens
Dadelijke tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf kan inbreuk doen op de rechten van de mens. Wanneer iemand onterecht vast zit, zal dit zich niet alleen uiten in het vertrouwen in het rechtssysteem, maar ook in het leven van betreffende personen. Onschuldig vastzitten kan grote schade opleveren voor hun baan, gezin en maatschappelijke leven.

SGP-jongeren twijfelt of de beoogde doelen, namelijk de geloofwaardigheid van de rechtspraak vergroten en de kans op vluchtgevaar verkleinen, met dit wetsvoorstel kunnen worden gerealiseerd. Daarom roept zij het kabinet op nog eens kritisch naar dit wetsvoorstel te kijken en de wederzijdse belangen af te wegen.

Lisanne den Hartog
Commissie Binnenland

Geschreven door Lisanne den Hartog

Lisanne den Hartog is lid van de Commissie Binnenland.. Meer artikelen van Lisanne den Hartog:Blog comments powered by Disqus