Gun Israel een ontspannen verjaardag

Deze week viert Israel zijn 65e verjaardag. Een ontspannen verjaardagsfeestje is er ook deze keer niet bij. Elke dag hangt de dreiging van een nucleaire aanval vanuit Teheran als een zwaard van Damocles boven Jeruzalem. Hoewel het in Nederland geen meer voorpaginanieuws is, behoort een Iraanse rakettenregen of een Israëlische preventieve aanval nog altijd tot de mogelijkheden.

Deze week viert Israel zijn 65e verjaardag. Een ontspannen verjaardagsfeestje is er ook deze keer niet bij. Elke dag hangt de dreiging van een nucleaire aanval vanuit Teheran als een zwaard van Damocles boven Jeruzalem. Hoewel het in Nederland geen meer voorpaginanieuws is, behoort een Iraanse rakettenregen of een Israëlische preventieve aanval nog altijd tot de mogelijkheden.                              

Ook de ontwikkelingen in buurland Syrië worden nauwlettend in de gaten gehouden. Instabiliteit aan de grenzen is niet in het belang van Israel. Het nieuws dat Israel betrokken zou zijn bij aanvallen in Syrië, zal niet met gejuich ontvangen zijn in Jeruzalem. Israel heeft genoeg aan het beschermen van de eigen landsgrenzen en heeft er geen baat bij om een burgeroorlog ingerommeld te worden.         

Dan is er nog het al decennia voortslepende conflict met de Palestijnen. Een tweestatenoplossing is nog altijd ver weg. Modellen en routekaarten daartoe lijken in de onderste la te liggen. Initiatieven voor vrede worden nauwelijks meer gehoord. Hebben beide partijen zich verzoend met de status quo of is dit de spreekwoordelijke stilte voor een opkomende storm in het Midden-Oosten? Wat SGP-jongeren betreft gaan Israël en Palestijnen weer om tafel om te zoeken naar oplossingen die beide partijen verder brengen.                                                                                                                                                                        

Er is nog een vierde ontwikkeling die Israel zorgen zal baren, namelijk het latent aanwezige antisemitisme. Uit allerlei rapporten blijkt dat Jodenhaat in de Arabische landen en in Europa een terugkerend fenomeen is. Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd deze te herhalen. Haat is in het verleden helaas al te vaak een katalysator van geweld geweest.                                                                  

Wij willen op de verjaardag van Israel onze verbondenheid met het land benadrukken. De joods-christelijke cultuur is een krachtig bindmiddel. De enige democratie in het Midden-Oosten verdient steun van Nederland. Dat wil niet zeggen dat SGP-jongeren alle daden van de Israëlische regering rücksichtslos goedkeurt. Waar twee partijen strijden, is doorgaans geen enkele partij zonder schuld. Maar wij verzetten ons wel krachtig tegen de – helaas in de samenleving merkbare – tendens om Israël af te schilderen als agressor en alle niet-Joden in het Midden-Oosten als slachtoffers. Daarom roepen wij minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op om werk te maken van de aangenomen motie Van der Staaij, die van deze regering vraagt om actief te blijven investeren in de band met Israel. Als het kabinet hiermee voortvarend aan de slag gaat, mogen verjaardagscadeaus achterwege blijven.

 


Blog comments powered by Disqus