Gefeliciteerd, sterkte in het onderwijs!

Je HAVO-diploma op zak. Gefeliciteerd! En nu.. op naar de PABO. Tenminste, dat was je plan. De geluiden de laatste tijd zijn niet van de lucht. Redenen genoeg om te twijfelen aan je studiekeuze. Je gaat een toekomst tegemoet met structureel overwerken. De kans op een burn-out is aanzienlijk. Een torenhoge administratieve last rust op je schouders. Passend onderwijs geven aan vijf verschillende niveaus wordt heel normaal gevonden. En dat terwijl jij bij de beroepskeuzetest administratief medewerker en sociaal-maatschappelijk dienstverlener als eerste had afgevinkt. Daar komt bij dat je als leerkracht op een houtje moet bijten: ál die taken worden ‘beloond’ met een salaris wat zwaar onder niveau is. 

Op naar de PABO?

Ja, als je al de basisschoolleerkrachten op 27 juni op het Malieveld moest geloven is het bovenstaande je toekomst. Op 27 juni boden ze een petitie aan voor een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. Het hele onderwijs lag een uurtje plat en krantenkoppen stelden die dag de vraag waarom een belangrijk beroep als leerkracht zo’n lage status heeft. Logisch, zo’n hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en een fiks lerarentekort. Wie wil er nu nog aan het werk in onderwijs? Je kunt je afvragen wat deze leerkrachten hun leerlingen leren bij een akkefietje in de klas. ’Loop het klaslokaal maar uit en maak maar wat stampij op de gang hoor!’
 

Op naar de PABO!

Waar zijn de geluiden die benadrukken waarom talloze mensen destijds het onderwijs in zijn gegaan? Waarom begroeten de stakers na dat ene uurtje hun leerlingen weer vrolijk op het schoolplein? Als wegwijzers voor de toekomst. SGP-jongeren zet zich in voor lesgeven dat je overlaat aan de leerkrachten. Een overheid die toeziet, maar zich niet mengt in het meten van de vorderingen van leerlingen. Aandacht voor de vorming van de geschiedenis van Nederland door het christelijk geloof. En inderdaad, dat alles is mogelijk met wat minder administratie. SGP-jongeren benadrukt dan ook de behoeften van de leerling in plaats van de eisen van de leerkracht. Bovenal, kinderen bloeien op bij onderwijs in een stabiel en rustig klimaat, vrij van onrustige stakingen.


Twijfel je nog? Je hoeft je geen zorgen te maken over een baan: vacatures te over. Dit jaar vieren we zelfs feest: 100 jaar vrijheid van onderwijs.  Welkom in de wondere wereld van het onderwijs. Maar geniet eerst nog van een lange zomervakantie. Daar profiteren we in het onderwijs ook nog van.

Geschreven door Annelies Bax

Commissielid Onderwijs.


Blog comments powered by Disqus