De zaak-Rishi: enkel slachtoffers

Op maandag 23 december 2013 heeft de Rechtbank te Den Haag uitspraak gedaan in De zaak-Rishi. De betrokken agent werd vrijgesproken. Na uitvoerig kennis genomen te hebben van de uitspraak, concludeert SGP-jongeren dat deze uitspraak geen afbreuk doet aan zijn vertrouwen in de rechterlijke macht.

Op maandag 23 december 2013 heeft de Rechtbank te Den Haag uitspraak gedaan in De zaak-Rishi. De betrokken agent werd vrijgesproken. Na uitvoerig kennis genomen te hebben van de uitspraak, concludeert SGP-jongeren dat deze uitspraak geen afbreuk doet aan zijn vertrouwen in de rechterlijke macht.

Op 24 november 2012 wordt de 17-jarige Rishi Chandrikasing dodelijk geraakt door een politiekogel en overlijdt daaraan. Het verdere vervolg is algemeen bekend.

Dieptriest
Dieptriest. Dat is een van de weinige woorden die passend zijn in een situatie als deze. Het is ontzettend pijnlijk en verdrietig voor Rishi’s ouders, familieleden en vrienden. Eveneens is het pijnlijk en verdrietig voor de desbetreffende agent, die dit trauma ook levenslang met zich mee moet dragen. In feite zijn er in deze zaak enkel slachtoffers.

Vervolging
Nadat de dood van Rishi bekend werd in Nederland, waren er zowel voor- als tegenstanders van het strafrechterlijk vervolgen van de desbetreffende politieagent. SGP-jongeren is voorstander van strafrechterlijke vervolging in geval van dodelijk politiegeweld, waarbij niet duidelijk vastgesteld kan worden dat alle voorschriften zijn opgevolgd. Nu er levens in het geding zijn, mag dit niet lichtzinnig als een incident afgedaan worden. Een openbare zitting waarbij een onafhankelijke rechter oordeelt, schept in een dergelijk geval duidelijkheid, zowel voor nabestaanden, verdachte(n), alsook voor de maatschappij. Deze uitspraak zorgt ervoor dat de maatschappij vertrouwen kan blijven houden in zowel de staat (politie) als de rechterlijke macht die haar controleert.

Aanklacht moord
Naar aanleiding van de wens van de ouders werd ‘moord’ toegevoegd aan de tenlastelegging. Hierdoor werd het voor de rechter mogelijk om de betreffende agent voor ‘moord’ te veroordelen. SGP-jongeren vindt dit een kwalijke zaak. Wat de beweegredenen van de officier van justitie ook geweest zijn, hij wist dat deze aanklacht geen enkel nut had. Het heeft er veel van weg dat de officier dit als een zoethoudertje cadeau heeft gedaan aan de nabestaanden. Een heel zure zoethouder welteverstaan, omdat er onnodig hoop werd gecreëerd. Aan de andere kant kan dit wel een klap zijn geweest in het gezicht van de betrokken agent en diens familie. SGP-jongeren roept bij deze het Openbaar Ministerie op om in volgende gevallen voorzichtiger te handelen!

Afgesloten
De zaak-Rishi kan nu hopelijk afgesloten worden. SGP-jongeren prijst zich gelukkig dat we in een land leven waar dodelijk politiegeweld de uitzondering vormt en niet de regel. Wel dient er voor uitgekeken te worden dat de balans niet doorschiet: beide partijen moeten eerlijk behandeld worden. Dat vormt dan ook de omroep aan onze regering en het parlement: waak over de rechtstaat, ook na Rishi!


Blog comments powered by Disqus