De rijkdom en de uitdaging van voldoende eten

In Nederland leven we in de gelukkige omstandigheid dat er voldoende voedsel van goede kwaliteit beschikbaar is. Voor de één is het moeilijker om aan goed voedsel te komen dan voor de ander, maar in principe hoeft in ons land niemand zonder eten te zitten. Dit is een enorm voorrecht waar we met z’n allen veel te weinig bij stilstaan.

Kwaliteit van voedsel
Om ervoor te zorgen dat we geen bedorven voedsel binnenkrijgen is er een systeem bedacht waarmee een datum aangegeven kan worden tot wanneer een product zeker houdbaar is. Deze houdbaarheidsdatum wordt door veel mensen (onterecht) gezien als de bederfdatum. Enorm veel producten zijn na de THT datum nog prima te consumeren, maar worden weggegooid omdat de consument bang is om bedorven voedsel binnen te krijgen
 
Gemakzucht
Per jaar wordt in Nederland 47 kg voedsel per persoon weggegooid (CREM Wastemanagement). Met een fors gedeelte van dit voedsel is niets mis, en het zou dus niet weggegooid moeten worden. Als gekeken wordt naar redenen om voedsel weg te gooien, komt gemakzucht als een grote veroorzaker van voedselverspilling naar voren. Enerzijds wordt er vaak teveel voedsel klaargemaakt voor een maaltijd waardoor een gedeelte wordt weggegooid. Aan de andere kant nemen we vaak de moeite niet om even te checken of een product, waarvan de THT datum is verstreken, nog goed is. In beide situaties verdwijnen gezonde en voedzame producten in de vuilnisbak.
 
Uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased research, in opdracht van het Ministerie Economische zaken, blijkt dat mensen veel minder geneigd zijn om voedsel weg te gooien als er op (lang houdbaar) voedsel geen THT datum staat. Door de THT datum op de verpakkingen van dit soort  producten weg te laten, kan ervoor gezorgd worden dat 31% minder eten wordt weggegooid.
 
Bewustwording
Om voedselverspilling terug te dringen is het belangrijk om de consumenten bewust te maken van de enorme omvang van voedselverspilling. Daarnaast is er nog veel te winnen met de juiste houdbaarheidsvermelding op verpakkingen. Als SGP-jongeren vinden wij dat hier zo snel mogelijk actie ondernomen moet worden. Alles wat helpt om deze gigantische verspilling van eten te verminderen is meegenomen. Omdat over dit onderwerp vaak te makkelijk en te weinig gedacht wordt, willen we hier op de SGP-Jongerendag ook over nadenken. Graag tot dan!

Geschreven door Jan Pieter Bijnagte

. Meer artikelen van Jan Pieter Bijnagte:Blog comments powered by Disqus