Als een kip zonder kop…

Het vogelgriepvirus grijpt om zich heen in Nederland. Het lijkt alweer lang geleden, maar het eerste geval werd pas ongeveer twee weken geleden ontdekt. Inmiddels is er op vijf bedrijven vogelgriep vastgesteld.

Het vogelgriepvirus grijpt om zich heen in Nederland. Het lijkt alweer lang geleden, maar het eerste geval werd pas ongeveer twee weken geleden ontdekt. Inmiddels is er op vijf bedrijven vogelgriep vastgesteld.

Schouders eronder
Het duurde even maar ondertussen verdedigt staatssecretaris Dijksma de sector en is de koning zelfs op bezoek geweest in het getroffen gebied. Er wordt gelukkig ook aan compensatieregelingen gewerkt en er loopt een onderzoek naar de oorzaken van verspreiding. Dat onderzoek wijst steeds meer in de richting van wilde eenden. Zo zou het virus zich via de trekroute van de wintertaling kunnen verspreiden en is er ondertussen vogelgriep aangetroffen bij smienten in de buurt van één van de getroffen gebieden.

Behalve de PvdD
Terwijl iedereen probeert om de schade te beperken en oorzaken te achterhalen, vindt de Partij van de Dieren (PvdD) het nodig om eens flink van zich te laten horen nu hun ene issue weer eens in het nieuws is. Ze schreeuwt moord en brand over de bio-industrie in Nederland, die nog niets geleerd heeft sinds de vogelpest van 2003. Het komt allemaal door megastallen. Als we ondertussen kleinschalige kippenboertjes met vrije uitloop zouden hebben (net als vroeger), dan zou alles beter zijn.

Het echte verhaal
Als mevrouw Thieme en consorten echter enig historisch besef zouden hebben, wisten ze wel beter. Boeren op leeftijd herinneren zich nog wel dat vroeger, toen er nog om de honderd meter een kleinschalig gemengd bedrijf in Nederland stond, epidemieën onder dieren zich razendsnel verspreidden. Er is nog nergens aangetoond dat grote stallen meer ziekten teweegbrengen. Ook vergeet mevrouw Thieme voor het gemak dat haar partij altijd vooraan in de rij staat, om de veehouderijsector uit Nederland te verdrijven met regeltjes. Daardoor halen supermarkten vlees uit het buitenland, dat onder veel slechtere omstandigheden en veel minder efficiënt geproduceerd is.

Symboolpolitiek
Volgens SGP-jongeren wordt het hoog tijd dat de PvdD stopt met symboolpolitiek en het makkelijk scoren met kort door de bocht verbanden. We zien de partij liever bezig met de inhoud. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de regels over dierwelzijn binnen Europa overal even strak worden nageleefd als in Nederland. Of door zich meer te richten op de consument dan alleen de veehouderij.

Ophokplicht
SGP-jongeren steunt de Nederlandse pluimveesector die positief uitblinkt ten opzichte van andere landen. We hopen dat de uitbraken snel kunnen worden ingedamd en de oorzaken achterhaald. Verder lijkt het ons verstandig om Marianne Thieme en haar volgelingen voorlopige ophokplicht op te leggen zodat zij kunnen bedenken waar het echt over gaat.

Abram het Lam
Commissie Duurzame Landbouw en Ontwikkeling

Geschreven door Abram het Lam

Lid commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw. Meer artikelen van Abram het Lam:Blog comments powered by Disqus