Achter de schermen bij de AIVD

Soms kom je als commissielid van SGP-jongeren op plekken waar je normaal nooit zou zijn gekomen. Een van die plekken is het van foto’s bekende gebouw van de AIVD. Samen met Lisanne den Hartog, mede-commissielid Binnenland, mochten we met heel veel jongerevertegenwoordigers op uitnodiging van de AIVD een bezoek brengen aan de hoeder van onze nationale veiligheid. Een kort verslag van dit bezoek ter lering en vermaak.

Soms kom je als commissielid van SGP-jongeren op plekken waar je normaal nooit zou zijn gekomen.  Een van die plekken is het van foto’s bekende gebouw van de AIVD. Samen met Lisanne den Hartog, mede-commissielid Binnenland, mochten we met heel veel jongerevertegenwoordigers op uitnodiging van de AIVD een bezoek brengen aan de hoeder van onze nationale veiligheid. Een kort verslag van dit bezoek ter lering en vermaak.

We begonnen de dag met een korte introductie door de directeur van de AIVD, waarin werd benadrukt hoe bijzonder onze aanwezigheid was. Vervolgens kregen we een korte informatieronde van één van de medewerkers. Aan de hand van een aantal stellingen werden de functie en taken van de AIVD uitgelegd. Zo heeft de AIVD een behoorlijke buitenlandtak. Ook leerden we dat de veiligheidsdienst geen onbeperkte bevoegdheden heeft. Zomaar iemand afluisteren mag bijvoorbeeld niet. Of: stel dat een terrorist als Tweede Kamerlid wordt gekozen. De AIVD kan de partij die deze terrorist kandideert, daarover informeren. Een kandidaatstelling verbieden is echter onmogelijk.

Na deze informatieronde mochten de deelnemers zich vervoegen bij de workshop van hun voorkeur. Voor ons was dit de workshop over jihadgangers, wat natuurlijk een belangrijk thema is. Bij de workshop hadden we boeiende gesprekken over de toekomst van jihadisme (bijvoorbeeld over wat we nog gaan beleven rond cybercrime), maar ook over termen die de AIVD gebruikt. Mag de AIVD wel spreken van ‘haatimams’ of is dat te negatief? Het zal u niet verbazen dat we onze wenkbrauwen fronsten toen we hoorden hoe belangrijk de woordkeuze is. Het voorval laat zien hoe onze inlichtingendiensten soms op eieren moeten lopen, en ondanks dat nog steeds kritiek krijgen, omdat ze de werkelijkheid niet verbloemen.

De dag werd afgesloten met een boeiend plenair gesprek waarin allerlei onderwerpen de revue passeerden. Bijzondere aandacht kreeg de spanning tussen veiligheid en privacy. Veel aanwezigen bleken grote moeite te hebben met uitbreiding van de bevoegdheden voor de AIVD.

Dit interessante bezoek werd afgesloten met een borrel. Voor ons geldt dat we diep overtuigd zijn van het nut van de AIVD. Een belangrijke taak is weggelegd voor deze inlichtingendienst. We hebben de AIVD hard nodig, en dat moet niet slechts blijken uit woorden. De bezuinigingen bij de AIVD mag niet ten koste gaan van de operationele inzet en innovatiemogelijkheden. Politiek Den Haag mag nooit het belang van deze dienst(en) uit het oog verliezen!

Geschreven door Frans Hazeleger

Frans Hazeleger is lid van de commissie Binnenlandse Zaken.. Meer artikelen van Frans Hazeleger:Blog comments powered by Disqus