De politieke beschouwingen van 2019: anders dan andere keren!

Het wordt gezien als het belangrijkste parlementaire debat van het jaar. Tijdens de twee dagen na Prinsjesdag debatteren partijen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met elkaar en het kabinet. Het gaat over de stand van het land. Hoe staan we ervoor? Draait de economie nog op volle toeren? En profiteert iedereen daar wel genoeg van?

Al vroeg in de ochtend na Prinsjesdag ontstaat er een grote rij bij de ingang van de Tweede Kamer. Er wordt gewacht, totdat de publieke tribune opengaat, om het politieke spektakel met eigen ogen te kunnen zien. Ook een handvol SGP-jongeren zijn aanwezig. De verwachtingen van het debat worden alvast met elkaar gedeeld. Maar bovenal: waar gaat ‘’onze Kees’’ vandaag mee komen? Vriend en vijand prijst hem immers vanwege zijn opvallende, bijzondere en inhoudelijke bijdragen. Zo kwam Van der Staaij in 2016 met mooie kunstwerken uit de Statenpassage van de Tweede Kamer aanzetten, waarmee werd verwezen naar het christelijk karakter van Nederland.

 

Als het debat om half 11 begint, krijgt Geert Wilders van de PVV als eerst het woord van Kamervoorzitter Arib. De messen zijn bij de politici geslepen, want ze weten, heel Nederland kijkt mee. Wilders heeft het over zijn rechtszaak vanwege zijn ‘’minder Marokkanen’’ vraag. Dit proces is volgens hem een politiek proces om af te rekenen met kritische oppositieleiders in ons land. Wilders heeft een explosieve bijdrage, maar na zijn speech zien we iets opvallends gebeuren. Waar politici zich normaal gesproken fel uitspreken en proberen te onderscheiden van elkaar, zien we dat de toon dit jaar een stuk milder is. Hoe komt dat? De coalitie heeft op dit moment geen meerderheid meer in de Eerste Kamer, waardoor ze op zoek moeten naar steun bij andere partijen. Daar zijn Jesse Klaver en Lodewijk Asscher zich goed van bewust. In constructieve interrupties wordt bijvoorbeeld geprobeerd om meer geld te regelen voor salarissen in het onderwijs.

 

Na een dag lang debatteren is om iets voor 10 uur in de avond ‘’onze Kees’’ dan eindelijk aan de beurt. Hij heeft het over de gelijkenis van de verloren zoon, uit Lukas 15. Wat Van der Staaij aanspreekt in deze gelijkenis, is de onvoorstelbare liefde van de Hemelse Vader voor zondige mensen. Er is bij Hem altijd een weg terug!

Tijdens de bijdrage van Kees van der Staaij blijkt dat de SGP het ook wil opnemen voor jongeren en studenten vandaag de dag. ‘’De studieschuld van jongeren rijst de pan uit! Het is duidelijk dat het huidige stelsel niet goed werkt. Er moet daarom een studiebeurs komen voor studenten uit gezinnen met een middeninkomen.’’ Dit sluit mooi aan bij het manifest van Coalitie Y, waar ook de SGP en SGP-jongeren onderdeel van zijn, om het leenstelsel aan te pakken.

 

Na de bijdrage van de SGP aan het einde van de dag, stromen al snel vele mooie reacties binnen op sociaal media. Het is bijzonder dat er anno 2019 nog steeds ruimte in onze democratie is voor een christelijk geluid. Laten we daarom blijven getuigen van die liefdevolle Vader die naar ons omziet! Ook in de politiek.

 


Blog comments powered by Disqus