185.000.000.000 kilometer

Alle Nederlanders reizen samen 185 miljard kilometer per jaar. Dat is 1200 keer de afstand van de zon tot de aarde. Of we nu reizen voor ons werk, voor vakantie te gaan of voor het onderwijs dat we volgen, mobiliteit speelt een belangrijke rol in het leven van ons allemaal. Al dit reizen zorgt echter wel voor een enorme CO2 uitstoot van 37 megaton per jaar; bijna een kwart van alle CO2 die in Nederland wordt uitgestoten.


Nederland wil in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Maar hoe gaan we dit bereiken? Moeten we allemaal met het openbaar vervoer gaan reizen, moeten we allemaal een elektrische auto gaan kopen of moeten we maar gewoon allemaal thuis blijven? En welke rol speelt de overheid in deze verduurzaming?


Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat in ieder geval een aantal maatregelen: een kilometerheffing voor vrachtauto’s, een vliegbelasting en een investering van 100 miljoen in fietsinfrastructuur. Tot slot moeten alle auto’s in 2030 emissie-loos zijn.


Dit is duidelijk een compromis tussen de verkiezingsprogramma’s van de vier deelnemende partijen. De VVD wilde bijvoorbeeld helemaal geen kilometerheffing, terwijl D66 ook een kilometerheffing voor personenauto’s wilde. Waar in het verkiezingsprogramma van de VVD staat dat bij een groeiende bedrijvigheid en bevolking meer wegen horen, vindt de D66 dat ‘het medicijn van het asfalt is uitgewerkt’. Kortom, binnen de nieuwe coalitie bestaan nog best wat verschillende antwoorden op de vraag hoe jij je in de toekomst van A naar B gaat verplaatsen.
 

Genoeg reden om hier over met elkaar in debat te gaan dus. En dat gaan we doen! Op vrijdag 10 november organiseert SGP-jongeren een debatavond over mobiliteit in Veenendaal. We hebben hiervoor de Tweede Kamerleden Rob Jetten (D66) en Remco Dijkstra (VVD) uitgenodigd. Zorg dat je er bij bent!
 

Geschreven door Pieter Meijers

Lid commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw. Meer artikelen van Pieter Meijers:Blog comments powered by Disqus