NL'se jongeren willen niet stemmen vanaf 16e. Wat vind jij?

Stemmen vanaf 16 jaar? “Nee, dat willen wij niet”, zegt 66% van alle jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag en jongerenorganisatie NJR onder 2500 jongeren van 16 – 24 jaar. Ook van de 16- en 17-jarige jongeren is de meerderheid (54%) tegen stemmen vanaf je 16e. Zij vinden zich “niet volwassen genoeg om te kunnen stemmen”.
 
Te weinig kennis
 
Veel jongeren vinden dat zij op zo'n jonge leeftijd nog te weinig weten van de politiek. Ze missen ervaring en vinden dat ze nog beïnvloedbaar zijn door hun vrienden en familie. Volgens het onderzoek is 1 op de 3 jongeren het daar niet mee eens en wil wel kunnen stemmen als zij 16 zijn.
 
Betrekken bij de politiek
 
Jongeren kunnen eerder bij de politiek betrokken worden als zij al op hun 16e mogen stemmen, zegt 51% van de jongeren. Ook zegt bijna de helft van de jongeren dat zij op school te weinig les krijgen over de politiek.
 
Bekijk de uitzending van EenVandaag over dit onderwerp!
 
Wat vindt SGP-jongeren van stemmen vanaf 16 jaar? Lees de blog van voorzitter Jacques Rozendaal. Benieuwd hoe andere jongerenpartijen erover denken? Lees het hier!
 
Wat vind jij?
 
Wil jij vanaf je 16e kunnen stemmen bij verkiezingen? Stem in de poll hiernaast en reageer hieronder! Denk je dat je klaar bent om te kunnen stemmen? Doe het stemexamen!

 


Blog comments powered by Disqus