Elbert Dijkgraaf over Dierenrechten, Dierenpolitie en de Russische boycot.

Elbert Dijkgraaf over Dierenrechten, Dierenpolitie en de Russische boycot.

(Vervolg op IC artikel ‘Plofkip, proefkonijn en jacht’)

Dierenrechten

Elbert Dijkgraaf vindt niet dat dierenrechten in de wet moeten worden vastgelegd. “Dat stuit mij tegen de borst, dieren hebben gewoon rechten, je hoeft niet alles in de wet te zetten.” Is het belang van dierenrechten dan niet duidelijker als het vastligt in de wet? “Jawel, maar alles vastleggen leidt tot juridisering van heel veel zaken, terwijl het heel simpel is: kijk gewoon hoe zo’n dier in elkaar zit. Hoe zou het normaal kunnen leven in vrijheid?  Plato zei al:  er komt een tijd dat dieren belangrijker zijn dan de mensen. En dat zien we. Als je niet oppast worden dieren een soort verabsolutering, terwijl God in Zijn schepping natuurlijk wel een ordening heeft gegeven. De mens heeft daarbij het recht gekregen om de dieren te beheren. Dat moeten we natuurlijk wel op een goede manier doen, maar er is wel een rangorde. De discussie over dierenrechten dreigt de kant op te gaan dat dieren mensen zijn. Daarom vind ik de Partij voor de Dieren een beetje bijzonder. Eigenlijk zou elke politieke partij voor iedereen moeten zijn. Voor alle belangen.”

Dierenpolitie
Over de dierenpolitie is een hele discussie ontstaan. Wat vindt de SGP van dit politiecorps? “Wij vinden dat dierenleed makkelijk gemeld moet kunnen worden en dat er voldoende prioriteit is om het dierenleed tegen te gaan. Voor ons hoeft dat niet per se met een apart corps. Voor je het weet is dat weer bureaucratisering. Wij vinden gewoon dat de politie zijn prioriteiten moet stellen met het hele apparaat wat er is. Dat mensen via het noodnummer makkelijk kunnen melden is geweldig! 144 redt een dier.”            

Russische boycot           
Sinds een tijdje worden de Nederlandse groente- en fruittelers geboycot door Rusland. Kunnen de telers hun producten nog kwijt?  Dijkgraaf betwijfelt het. “Wij pleiten voor een goede regeling voor alle getroffen bedrijven door de Russische boycot. Maar belangrijker is de vraag: wordt er genoeg gedaan om een nieuwe markt te vinden voor de getroffen bedrijven? Als je op dit moment de tomaten plukt, lukt het je niet zomaar om een andere lucratieve markt te vinden. De markten hebben allemaal hun eigen afnemers, maar dat moet op langere termijn wel gebeuren. Ook met ons gas zouden we niet afhankelijk moeten zijn van Rusland.” Weet Dijkgraaf meer over Rusland dan dat wij uit de media vernemen? “Misschien dat Kees van der Staaij wat zou weten vanwege de commissie Stiekem. Maar Poetin is een typisch figuur, je weet niet wat hij doet, hij is onvoorspelbaar. En we hebben wat dat betreft Rusland wel jarenlang onderschat. Daarom is het die ondernemers ook niet altijd kwalijk te nemen. Rusland leek toch wel een kant op te gaan van meer stabiliteit en van opener verhoudingen met Europa. Nu komt de aap wel een beetje uit de mouw en dat betekent wat ons betreft dat we de mensen die in de economische problemen zitten, moeten helpen. We gaan ze niet jarenlang subsidiëren, ze zullen dus heel snel moeten proberen de productie te verminderen of om nieuwe markten te vinden. Dat laatste is het mooiste.” Als we eten niet mogen vernietigen, waar moeten we dan met het overschot naartoe?“ Wat ons betreft gaat er gewoon veel naar voedselbanken of naar landen die het hard nodig hebben. Als je denkt: ga goed om met de schepping, probeer dan zo veel mogelijk voedselvernietiging te voorkomen.” Gaat Rusland deze maatregelen volgens u weer terugdraaien? “Ja, de prijzen in Rusland zijn gigantisch gestegen en de mensen komen tekort aan groente en fruit.” Staan, ondanks dat, de Russen wel achter Poetin? “Ja, de Russen zijn gewend om te lijden. Zorgen dat Rusland een goede positie heeft, is hen heel veel waard.”


Blog comments powered by Disqus