Geen ruimte voor haat

De burgemeester mag een bezoek van een ?haatprediker? verbieden. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant enkele weken geleden geoordeeld. Aanleiding was een zaak waarin de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, zeven buitenlandse haatpredikers had geweerd. Deze predikers waren uitgenodigd voor een islamitische conferentie in Eindhoven, maar kregen een spreekverbod en een gebiedsverbod. Dit omdat zij zich, volgens onderzoek van de NCTV, in het verleden hatelijk hebben uitgelaten over onder andere joden en ongelovigen. Ook verheerlijkten ze de gewelddadige jihadstrijd. Het is goed dat burgemeesters haatpredikers mogen weren.

De burgemeester mag een bezoek van een ‘haatprediker’ verbieden. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant enkele weken geleden geoordeeld. Aanleiding was een zaak waarin de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, zeven buitenlandse haatpredikers had geweerd. Deze predikers waren uitgenodigd voor een islamitische conferentie in Eindhoven, maar kregen een spreekverbod en een gebiedsverbod. Dit omdat zij zich, volgens onderzoek van de NCTV, in het verleden hatelijk hebben uitgelaten over onder andere joden en ongelovigen. Ook verheerlijkten ze  de gewelddadige jihadstrijd. Het is goed dat burgemeesters haatpredikers mogen weren.

Haatpredikers

Haatpredikers zijn steeds vaker in het nieuws. Moskeeën nodigen soms omstreden sprekers uit, waardoor vaak  maatschappelijke onrust ontstaat. Personen zonder de Nederlandse nationaliteit kunnen op verschillende manieren rechtmatig in Nederland verblijven. Binnen Europa is er vrij verkeer van personen, waardoor alle burgers uit Europa vrij Nederland kunnen in en uitreizen. Daarnaast worden er ook visa en verblijfsvergunningen afgegeven aan personen van buiten de Europese Unie. Zo kunnen op verschillende manieren  haatpredikers ons land bezoeken. Zij kunnen alleen geweerd worden als zij een bedreiging vormen voor de openbare orde, nationale veiligheid of internationale veiligheid. Een bedreiging van de veiligheid wordt echter niet snel aangenomen. In het verleden is dit meerdere keren een omstreden punt gebleken. De rechtbank Oost-Brabant heeft echter korte tijd geleden geoordeeld dat de burgemeester een bezoek van een haatprediker mag verbieden.

Geen haatzaaien

SGP-jongeren staat positief tegenover de uitspraak van de rechtbank inzake het weren van haatpredikers door de burgemeester. Haat mag op geen enkele wijze ruimte krijgen in onze samenleving. Daarom moeten mensen die haat prediken en onrust en onveiligheid in de samenleving veroorzaken, zoveel mogelijk geweerd worden. De vrijheid van meningsuiting en levensovertuiging zijn een groot goed in onze samenleving. De overheid moet dan ook niet snel ingrijpen in de vrijheid die religieuze minderheden hebben. Er moet echter een evenwichtige belangenafweging zijn tussen de vrijheden die de grondwet biedt en veiligheid. In die belangenafweging moeten we ons niet enkel door angst  laten leiden. Maar in het belang van de veiligheid van de gehele samenleving kunnen sommige vrijheden niet onbegrensd zijn.  Het prediken van haat en het verheerlijken van geweld mag daarom geweerd worden.

 

Geschreven door Lisanne den Hartog

Lisanne den Hartog is lid van de Commissie Binnenland.. Meer artikelen van Lisanne den Hartog:Blog comments powered by Disqus